FEBRUARI 2018
In maart 2018 komt het kookboek De Smaak van Texel uit.. en hier staan we ook in met onderstaand recept.
Ik het het ooit eens gegeten, de smaak opgeslagen en er mijn eigen draai aan gegeven.
Voor jullie alvast een voorproefje… ik stond op een snikhete zomersedag klaar te maken.
Pompina torentje met Arabische rijst en raita
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
1 flespompoen
4 el olie
500 g snijbiet of spinazie (blad en steel)
1 rode ui, gesnipperd
1 knoflookteen, fijngehakt
2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
1 cm verse geelwortel, fijngehakt
1 verse rode peper, fijngehakt
1 tl kardemom
1 tl komijnpoeder
sap van halve citroen
zeezout
peper
200 g zachte geitenkaas (50 g pp )
4-6 dadels, gehalveerd
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snijd de flespompoen overdwars in plakken en verwijder de pitten.
Wrijf de plakken in met een beetje olie en leg op een met bakpapier bekleed bakplaat. Zet in de oven en laat ongeveer 20 roosteren tot beetgaar. Laat het niet te gaar laten worden, want gaat nog een keer in de oven. Halverwege omdraaien.
Was de snijbiet en snijd de steel in stukjes van een ½ cm, het blad in repen van 2 cm. Verhit de resterende olie in een grote koekenpan, fruit hierin de ui met gember, knoflook, rode peper, gember en kurkuma. Voeg het komijn- en kardamompoeder toe en laat zachtjes doorgaren. Voeg op het laatst het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Leg op elke plak pompoen een hoopje snijbiet, leg daarop een plak geitenkaas. Zet dit terug in de oven totdat de geitenkaas goudbruin kleurt. Leg daarop nog de dadels en laat deze nog 5 minuten in de oven doorwarmen.
Raita:
1 komkommer
250 gram Griekse yoghurt
een handje fijngesneden muntblaadjes
een handje verse koriander
1 klein en heel fijn gesnipperd teentje knoflook
1 snufje zout en wat gemalen peper
eventueel een scheutje olijfolie
Rasp de komkommer en laat dit goed uitlekken in een zeef.
Doe de yoghurt samen met de andere ingrediënten in een kom en roer dit goed door elkaar.
Eventueel nog een scheutje olijfolie eroverheen schenken.
Arabische rijst:
250 gram witte rijst
1 el rozijnen, geweld
1 el pompoenpitjes
½ tl kurkuma
kaneel, snufje
kruidnagelpoeder, snufje
uitje, gesnipperd
zout en peper naar smaak
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Fruit in een koekenpan het uitje in een eetlepel olie en voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de rijst toe en schep door het uitmengsel tot alles mooi geel is.
Wij vinden het heel lekker… en het is ook feestelijk eten.
Het is alweer zomer...
De opbouw is al weer een tijdje achter de rug. Een aantal yurts hebben nieuwe kachels en schoorstenen. Alle vonkenvangers zijn vernieuwd en de meeste yurts zijn voorzien van nieuwe hoezen.
Tijdens de winter is het nodige onderhoud gedaan... en we hebben vanaf eind maart allemaal leuke, nieuwe en oude gasten mogen verwelkomen.
Zo fijn dat de yurts voor vele nieuwkomers zo verrassend zijn. En fijn dat ze ook "verslavend" werken... je bent er echt helemaal uit, niet alleen op Texel maar ook in de yurt. Het gevoel van "ver" dat brengen ze met zich mee.
Aan het begin van deze eeuw :) ontmoette Piet bij een festival een yurt van NooitMeerHaast. Hij kwam heel enthousiast thuis. Het enthousiasme die de yurt als indruk bij Piet achterliet had ondertussen ook mij aangestoken. We gingen samen een keer bij NMH kijken. Uiteindelijk bouwde hij de eerste yurt in onze smalle werkplaats achter het huis in Oudeschild. Dit ging gepaard met een aantal crisis jaren in onze relatie.
In 2003 was de yurt klaar. Het was een grote yurt geworden. Het eerste seizoen hebben we er eerst zelf in "geleefd" om te voelen wat het is, en wat willen we verder. Ook hadden we financieel zware tijden aangezien de yurt duurder uitgevallen was dan de bedoeling.
De yurt ging in de boomgaard bij Jaap in de verhuur. Het bijzonder overnachten was in opmars en er kwam een verslaggever van Trouw een nachtje logeren... dat viel in goede aarde en de boekingen begonnen te lopen. Tijdens deze jaren in de boomgaard kwamen wij originele Mongoolse yurts weer tegen. We kwamen er achter dat deze originele woontenten niet voor niets al meer dan 3000 jaar zijn zoals ze zijn. Alles heeft een functie, niets is voor niets. Niet alleen praktisch maar ook in diepere betekenis. Je snapt helemaal hoe en waarom hij zo in elkaar zit. Geen schroeven maar alleen "houtje touwtje". Handzamer met op- en afbouw wat elk jaar terug komt en tijdens stormen ook beter te behappen. Ze hebben heel veel sfeer.
In 2007 zijn wij op Loodsmansduin beland met vier originele 7 meter yurts. Het jaar daarop 2008 kwam onze home-made yurt er bij en ook in datzelfde jaar vier 6 meters en een 5 meter. Zodoende konden wij op ons gehuurde stukje terrein op de camping een mooi hek het neerzetten, een poort maken en.... hadden we onze eigen plek.
Dat zagen wij vandaag, 25.05 op het nieuws, NOS, RTL etc. etc.
De VVV heeft er een filmpje aan gewaagd waar wij ook in te zien zijn. Mooie beelden van het eiland, snaaien van al het lokale lekkers en heerlijk slapen onder de wol.
De tijd vliegt weer voorbij... het begin van een koude meivakantie, waarin gelukkig niemand het koud had. Want dat heb je met een kachel en een wolletje als isolatie, je leeft letterlijk en figuurlijk onder de wol.
En ondertussen stond Den Hoorn in bloei.
Daarna de hele warme late meivakantie... waarin je kon zwemmen in zee. Heerlijk was dat. Leven met de urgh open. Urgh is een gedeelte van de koepel. De kachel niet gelijk aan 's ochtends.. het leek wel zomer.
En vervolgens weer een koude Pinksteren, waarin Den Hoorn bruiste van het leven, want Broadway Den Hoorn was voor het tiende jaar.
We hadden een Yurttheater in het dorp met daarin optreden van Piepschuim.
Drie avonden volop cabaret.
Voorstellingen van een half uur in diverse huiskamers. We hebben genoten.Dubbel van het lachen met Oeloek en Herman ie bakje Geitenkwark, scherpe humor met van der Laan en Woensel en Berry Lussenburg en ontroering met Speelman en Speelman, Ernest Beuving en Piepschuim.
Grappig, ik had me zo voorgenomen om regelmatig te bloggen, maar het kwam er toch niet van. Veel te veel te doen... Opbouw is voorspoedig verlopen, het weer was wel te doen. Daarna het nog zwaardere werk alle interieuren er weer in en.... soppen maar, zorgen dat alles weer op zijn plek staat... dit alles heeft altijd nog wel wat voeten in aarde. Tjonge jonge wat een geheen en weer op mijn klompen door de duinen.
Vanaf 21 maart was het zo ver. Het weekend er op was het Pasen...en de yurts waren volgeboekt.. toppie. Voor zo ver alles goed... maar toen werd het 2de paasdag. We zagen het al aankomen via Nauticlink. Dit is een door ons veel bezochte website met windvoorspellingen. Het was niet zo best. We zitten wel redelijk beschut maar toch, je moet maatregelen nemen. Zondag al extra lijnen gespannen over een aantal yurt en maandag, 2de paasdag vroeg op voor de rest. Rond 14.00 was het hoogte punt. Zondag op maandag kon ik 's nachts bijna niet slapen, het was veel te onrustig binnen in me. Daar stormde het al om het zo maar te zeggen... Goed maandag ochtend vroeg met flinke wind aan de gang en zoals ik al zei 14.00 het hoogte punt... het ging inderdaad steeds harder en harder. Uiteindelijk continue 9 en 10 met vlagen van ruim 11 tot bijna 12, dertig meter per seconde.. na iedere vlaag kijken en opnieuw spannen of nieuwe lijnen zetten.. Rond 16.00 uur nam de wind duidelijk voel en hoorbaar af... pffffffff.
Geen schade gelukkig... maar oeeeeehhhh wat was het weer spannend. Het was een soort van vuurdoop maar dan met (wind) voor het nieuwe seizoen... en het besef hoe nietig en klein je bent.
Hoe de elementen, lieflijk en wreed kunnen zijn, zonder voor en afkeuren en ook hoeveel schoonheid daar in zit.
En ook hoe Piet en ik kunnen kibbelen over kleine dingen en.... hoe verschillend we zijn, maar ook wat voor een top team we zijn als het er op aan komt.
Al een tijdje weer terug van vakantie, alle administratie weer op een rijtje en genietend van ons groene en natte en winderige Texel, zijn donderdag Siem, Axel en Piet begonnen met het uitrijden van de yurt pakketten die bij Theo in de opslag lagen. De mannen van de vaste opbouwploeg zijn onderweg. Michiel, Stef, Erik en Merlijn... super mannen waar je op en mee kunt bouwen. Het zal er vandaag bij ééntje blijven heb ik het vermoeden.... want zo hebben ze een eigen slaapplek. Koek en zoopie staat ook klaar, alleen nog even brood halen en vanavond lekker koken. Ik heb eergisteren nog een filmpje gemaakt van Piet, Axel en Siem.
Heel apart om te merken dat je er weer helemaal klaar voor bent. 2 weken terug moest ik er niet aan denken om weer te beginnen en sinds vorige week kijk ik er naar uit. Heel fijn en verrassend zo'n ingebouwd aanpassend vermogen van binnen waar je geen zeggenschap over hebt.... Wonderlijk zou Piet zijn moeder zeggen.. het is toch wonderlijk :)
Yesserdeyes… De nieuwe website is klaar.
Hij is samen met Carst van Texels Ontwerp tot stand gekomen … "Organisch en recyclebaar" volgens Piet. Wij zijn er blij mee.
Er moeten nog een paar kleine puntjes op de i maar dat mag de pret niet drukken. Zoals Texel-Yurts in de media... we hebben van het begin af aan heel wat aandacht gehad. En.. de eerste prijs bijzonder overnachten gewonnen afgelopen seizoen. Nu een stukje in de Libelle :) en dan is dat nog maar een tip van de sluier. Maar wij gaan nu eerst met een heel korte vakantie en daarna weer verder met de site.
Boekingen kunnen gewoon gemaakt worden via zoek en boek of anders via de mail. Ik neem mijn tablet mee.
En om dit alles te vieren een klein recept uit de yurt op video, beide homemade.
Succes en smakelijk… en wordt vervolgd natuurlijk.
Zo in het begin van het nieuwe jaar, kijken we met veel plezier terug op het jaar dat geweest is. Wat een mooi sfeertje, niet?
Krijg je er al zin in... lekker yurten op Texel?